Bedrijven zonder langdurig afwezigen zijn 1,4 keer winstgevender
Waarom geëngageerde medewerkers goud waard zijn
Onderzoek laat keer op keer zien dat geëngageerde medewerkers creatiever zijn, dat ze positief bijdragen aan de organisatie én dat ze langer blijven. Een hoger welzijn bij medewerkers verhoogt ook de klanttevredenheid en de financiële prestaties van je bedrijf. Investeren in welzijn is dus geen nice to have, maar een cruciale succesfactor.
Welzijnsbeleid loont
“Absenteïsme is een hoge kost voor organisaties terwijl gemotiveerde medewerkers net opleveren. Bedrijven zonder langdurig afwezigen zijn 1,4 keer winstgevender en 1,3 keer productiever”, zegt Tineke Vanpoucke, wellbeing manager bij Waldon, een dochteronderneming van AG Insurance. Met hun preventief hr-programma ondersteunen ze organisaties bij het mentale, fysieke en sociale welzijn van hun medewerkers en bieden ze daarvoor verschillende oplossingen aan.
Drie belangrijkste factoren
Wat is nu het succesrecept voor welzijn op het werk? En wat zijn de grootste valkuilen? “Daarvoor hebben we een whitepaper en podcasts gemaakt, en identificeerden we de drie belangrijkste factoren voor een sterk welzijnsbeleid”, zegt Tineke. In het document gaan ze dieper in op die drie pijlers: het belang van sociale verbinding, de nood aan een gebalanceerde werkdruk en het bewaken van de werk-privébalans in een hybride wereld.
“Het is zo belangrijk om je werknemers veerkrachtig te houden zodat ze niet fysiek of mentaal uitvallen. In ons programma gaan we effectief aan de slag om medewerkers te ondersteunen op vlak van mentaal, fysiek en sociaal welzijn. De communicatie over en de perceptie van je welzijnsbeleid zijn belangrijk voor het welslagen ervan”, aldus de wellbeing manager. Uit cijfers van Deloitte blijkt dat in het algemeen maar liefst 56% van de werknemers bereid is om over te stappen naar een werkgever die meer inzet op employee wellbeing. Een preventief welzijnsbeleid loont dus.
Ook je slaap heeft effect
Te weinig slaap kan onze gemoedstoestand beïnvloeden. Uit wetenschappelijk onderzoek van Britse neurowetenschapper Matthew Walker, blijkt dat een slaaptekort ons emotioneel fragiel maakt. Resultaat: we ervaren meer negatieve emoties zoals boosheid, frustratie of angst. Zijn onderzoek wijst ook uit dat te weinig slaap effect heeft op onze interpretatie van gezichtsuitdrukkingen en emotionele hints van anderen. We reageren niet enkel emotioneler, maar blijken anderen ook minder goed te begrijpen. Als we goed slapen kunnen we onze emoties beter te baas, hebben we meer geduld en empathie. Voldoende slapen? Het bevordert je sociale relaties.